Roofkunst voor, tijdens en na WO II

Roofkunst vertelt het verhaal van handel, roof en teruggave van kunstwerken uit Nederland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Door de ongekende verzamelwoede van Nazi’s als Hitler en Goering kwamen veel werken van kunsthandelaars en particulieren, zoals Goudstikker en Gutmann tijdens de bezetting in Duitse handen. Na de oorlog stuurden de Amerikaanse Monuments Men een groot aantal kunstwerken terug naar Nederland. Het was aan de Nederlandse staat om geroofd of onder dwang verkocht werk terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaren.

Maar toen de vaak joodse eigenaren om hun eigendommen kwamen, stuitten ze meestal op een bureaucratische, onwillige overheid. De werken werden als Nederlands Kunstbezit verdeeld over de musea, in depot opgeslagen of werden geveild.

Pas eind jaren ’90 werd het teruggavebeleid onder internationale druk veel menselijker en volgde een gewetensvolle zoektocht naar de rechtmatige eigenaren.

Het getoonde werk komt uit de rijkscollectie en uit Nederlandse musea. Ook enkele families geven hun met succes geclaimde werk voor deze bijzondere gelegenheid in bruikleen.

De tentoonstelling Roofkunst was van 12 mei tot en met 27 augustus te zien in de Bergkerk in Deventer.